Preacher Man reflekterar

Sturmark på Borgström, och Borgström på kyrkan, och...

Hetsandet mot kyrka och relilgiösa samfund är ett av de intressanta tecken i tiden som visar att tolerans omtolkas i vår tid enligt en senmodernistisk koreografi, som innebär att bekännelse till en religiös livstolkning med nödvändighet gör dig intolerant, förtryckande, ojämlik, vidskeplig mm. Samma som den millitanta grenen av feminism som menar att män är talibaner, våldtäktsmän och kvinnoförtryckare. Jämo Borgström ger nu ett testamentsuppdrag åt sin efterträdare: Granska de relligiösa trossamfunden! Och som exempel från någon djupt liggande fåra plockar han fram att det minsann finns män som inte skakar hand med kvinnor! O, vilket exempel på förtryck! Vi darrar av harm. I "tjäna"-kulturens Sverige ser jag ofta unga som äldre, män som kvinnor, svenskar som invandrare bara nicka och säga "hej", "tjäna" eller annat slappt. Anade inte att jag därmed, p.g.a. religiös livsinställning, gör mig skyldig till diskriminering. Kom igen nu, kan vi inte lyfta den här debatten någon tum över humanisterna-nivån i alla fall? Har Sturmarks aggressiva svada pressat så många ansvariga i samhället att Jämo på sluttampen av sitt förordnande måste göra avbön och rikta vapnet åt sin efterträdare? Svagt.
Men det är väl inte så märkvärdigt att granska trossamfunden. Det tål de. De har ju levat öppet inför samhället under lång tid. Speciellt de delar av svensk follkrörelsekyrkor som varit i frontlinjen för demokrati, lika värde, solildaritet med de fattiga etc. Den första frikyrkliga församlingen i Vallersvik på 1800-talets mitt la grunden för lika rätt för män och kvinnor att vara medlemmar och rösta vid beslut.Vid samma tid som Sverige med hjälp av konventikelplakatet förbjöd människor att ha religiösa samlingar i hemmet, 70 år innan kvinnor hade rösträtt, 110 år innan Sverige hade religionsfrihet, 130 år innan kvinnors kamp för lika lön etc. blev tydlig i samhället fanns en framtidsrörelse på gång.

Men kanske skulle Borgström peka ut andra områden också, så att hans efterträdare vet vad han/hon ska ta itu med? Hur vore det med fotbollen? Eller hockeyn? Dessa rörelser som trots att de bara utgör en 10-del av svensk kristenhet har ständig mediabevakning, extratidningar varje vecka, där kostymklädda killar i TV tycks ta denna företeelse på större allvar än miljöförstöring och världsekonomi sammantaget. Där tror jag man kunde hitta ett och annat att sätta tänderna i för framtida jämställdhetsarbete. Men Jämo, tänk dig för, det finns mycket pengar och stor makt att utmana där. Bäst att låta bli, eller...?